Rajčicama je trenutno glavna sezona. Zrele su i sočne, a od njih se može spremiti izuzetno ukusna zimnica. Rajčica je jedan od rijetkih plodova čije se nutritivne vrijednosti ne gube, nego naprotiv povećavaju kuhanjem, pasiranjem i sušenjem.

Ono što joj daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i koji je najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Istraživanja su pokazala da likopen štiti od raka inhibirajući rast stanica raka, kao i od bolesti srca i krvnih žila. Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice.

 

Apsorpcija likopena najbolja je kad se konzumira prerađena rajčica, uz dodatak ulja, jer se u nekuhanoj rajčici likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način povećava njegova dostupnost u organizmu.

Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice te pasterizirani sok od rajčice.

Redovita konzumacija rajčice povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice i proizvoda na bazi rajčice. Rajčica i obiluje vitaminom C, a u znatnim količinama sadrži i vitamine B, E i K, kao i kalij, natrij, magnezij, kalcij, bakar i željezo.

PROČITAJTE  Saznajte kako pravilno smrznuti breskve

Plodovi za zimnicu

Od 10 kilograma rajčice dobit ćete oko 5 litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gusto ju napravite. Svaki plod prije pripreme treba dobro oprati, očistiti od peteljke i svih oštećenja na površini ploda, te ga narezati na četvrtine. Obratite pozornost i da unutrašnjost ploda bude zrela i zdrava.

Što se tiče posuda u koje ćete zimnicu spremiti, birajte neoštećene i čiste staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce prije upotrebe operite i sterilizirajte u kipućoj vodi (oko 20-ak minuta) i osušite prije punjenja. Možete ih sterilizirati i tako da ih nakon pranja stavite oko 5 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.

Uz klasične pripravke od rajčica poput pelata i šalše, zanimljiva delicija i dodatak jelima su i sušene rajčice, za pripremu kojih vam treba tek nešto vremena i svježeg začinskog bilja, pa pripremu iskušajte i sami.

Recept za sušene rajčice

SASTOJCI:

  • 20 mini rajčica
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica usitnjene majčine dušice i 1 svežanj
  • 1 žlica usitnjenog ružmarina i 1 svežanj
  • 200 ml maslinovog ulja
  • žličica šećera
  • sol
  • papar
PROČITAJTE  Zdrava zimnica od šljiva - bez šećera i kuhanja

Priprema:

  1. Rajčice operite i ako su veće prerežite po pola.
  2. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega poslažite rajčice. Neka se ne dodiruju.
  3. Prelijte ih s malo maslinovog ulja uljem i posipajte sa šećerom, posolite i začinite.
  4. Stavite ih u zagrijanu pećnici na 100 stupnjeva C dva sata sata. Možete uključiti i ventilator.
  5. Kad isključite pećnicu ostavite rajčice unutra još sat vremena.
  6. U čistu staklenku posipajte prstohvat soli i papra, stavite cijele režnjeve češnjaka i svežnjiće začina, te osušene rajčice pa napunite maslinovim uljem do vrha.
  7. Možete ih držati u hladnjaku do šest mjeseci.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here