Ovaj kolač je idealan za svako veće slavlje, jer je predivnog izgleda i odličan je kao ukras, a tek što je preukusan…

Potrebni sastojci su:

  • 5 bjelanaca
  • 200 g prah šećera
  • 200 g lješnjaka

Za kremu je potrebno:

  • 100 g putera
  • 5 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 2-3 štangle čokolade oko 80 g

Priprema se vrši na slijedeći način:

Lješnjak propecite deset minuta. Skinite ljusku, ohlađen sameljite. U činiji pomiješajte prah šećer sa mljevenim lješnjakom i odložite na stranu. Umutite bjelanca u čvrst snijeg. Dodajte lješnjak pomiješan sa prah šećerom i umiješajte u snijeg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da dobijete ujednačenu masu.

Sipajte masu u pleh 24×24 cm prekriven pek papirom. Pecite 30 minuta na 175 stepeni. Probajte čačkalicom je li tijesto pečeno.

Spremite krem tako što ćete puter sobne temperature, žumanca i šećer pjenasto umutiti. Stavite da se krem kuha, najbolje u loncu sa duplim dnom za kuhanje mlijeka. Kad se zagrije, dodajte čokoladu i miješajući kuhajte krem dok se ne zgusne.

Tijesto izručite iz pleha na poslužavnik i premažite vrućim filom. Vrelim nožem poravnajte i zagladite površinu. Kad kolač ohladi, sijecite štangle i služite.

PROČITAJTE  Ovaj kolač na društvenim mrežama, postao je pravi hit!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here