Helikobakter živi u želucu. Izaziva upalu i uzrok je povećane kiseline, čira i dvanaesterca.

Može da izazove i pojavu raka. Preko 80% ljudi koji imaju tu bakteriju u sebi, nemaju simptome.

Kod onih koji imaju simptome, isti su kao i kod čira na želucu i dvanaesterca: bol i osjećaj nelagode u želucu (predio gornjeg dijela trbuha), nadutost, neugodan zadah, osjećaj punoće u trbuhu pa i poslije male količine unijete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.

Šta smeta?

Stres: Povećan stres može uticati na pojavu helikobakterije.

Crveno meso: Otežava probavu i pomaže razvoj helikobakterije.

Rafinirana hrana: Slatkiši sa bijelim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinirana hrana otežava probavu i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.

Aspirin: Konzumiranje aspirina povećava nivo želučane kiseline.

Kafa: Isto tako smeta i kafa bez kofeina.

Alkoholna pića: Iritiraju želudac.

Šta pomaže?

Sok od kupusa: Stari narodni lijek za čir, isproban i dokazan. Pijte nakon cijeđenja. Najbolje je da ga pijete na prazan želudac, 2 dl dnevno.

Vitamin K: Bitan za apsorpciju hranljivih sastojaka i jača probavni trakt. Nedostatak vitamina K je uobičajen za ljude koji boluju od helikobakterije i čireva. Namirnice bogate vitaminom K su: alfa-alfa, kukuruz, jagode, tamnozeleno povrće kao što je kupus, brokula, kineski kupus, kelj, peršin.

PROČITAJTE  Imao je rak prostate u 4. stadijumu, a ovako ga je izliječio...

Aloja vera: Olakšava bol i ubrzava izlječenje. Pijte 50 ml Aloja vera soka dnevno.

Korijen sladića: U kombinaciji sa korijenom angelike kuha se kao čaj koji jača želudac i pomaže u regulaciji nivoa želučane kiseline.

Mačja kandža: Čisti probavni trakt (ne treba je uzimati u trudnoći).

Češnjak: Djeluje kao prirodan antibiotik.

Čaj od kičice: Gorak je, pa je odličan tonik koji olakšava probavu hrane i nadutost.

Kadulja: Olakšava probavu hrane i nadutost.

Nekoliko praktičnih savjeta

Jedite češće i manje obroke (proso, mehko kuhanu rižu sa povrćem kuhanim na pari). Kad je bol jaka, pijte velike količine vode koje razrjeđuju želučanu kiselinu i olakšavaju nelagodu. Dobro žvačite hranu. Takva hrana se lakše vari i ne opterećuje probavni sustav. Ne uzimajte vruću hranu i napitke. To uznemirava želudac.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here