Smatra se jednom od najljekovitijih namirnica. Jedina je namirnica koja ne sadrži visok nivo pesticida pa tako zdravstvene prednosti dolaze do velikog izražaja.

Moćna antioksidacijska svojstva

Sadrži fitonutrijente koji daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Sprječava oštećenja DNK i usporava proces starenja.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima antikancerogeno djelovanje, da smanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

Zaštita mozga

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi ćelije mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali.

Nizak glihemijski indeks

Ima nizak glihemijski indeks. Neće uzrokovati nagle promjene kod nivoa šećera u krvi. Odlično je za svakodnevnu ishranu, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Pospješuje mršavljenje

Sadrži malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana, pa će ubrzati proces stvaranja sitosti. Sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači da je dobra hidratacija tijela.

PROČITAJTE  Da li ste znali kakve sve bolesti liječi kuhani i pečeni crni luk?

Sadrži malo ugljenihidrata i masti

Zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje hroničnu upalu u tijelu

Obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan pomaže smanjenju hronične upale i ublažuje simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava holesterol i krvni pritisak

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana smanjuje holesterol. Pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način snižava krvni pritisak.

Odličan je izvor gvožđa

Gvožđe je bitno za svaku tjelesnu funkciju, ali previše gvožđa može da uzrokuje previsok nivo holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će tijelu osigurati onoliko gvožđa koliko mu treba, bez rizika od nastanka oštećenja tjelesnih funkcija.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here