Krastavac je izuzetno  bogat mineralima, a posebno kalijumom. Zato je odlična namirnica ljeti da se nadoknadi ovaj mineral koji se gubi znojenjem, kao i za one kojima je zbog povišenog pritiska preporučeno da izbegavaju natrijum, a unose više kalijuma.

Da bi se ovo djelovanje kalijuma iz krastavca ispoljilo, krastavac uopšte ne treba soliti (jer time dodajemo natrijum, koji djeluje suprotno od kalijuma). Podstičući izlučivanje vode, krastavac potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma, pa ga treba uvrstiti u ishranu onih koji povremeno žele da detoksikuju svoj organizam, naročito bubrege. Pošto je izuzetno dijetalna namirnica, preporučuje se i osobama sklonim gojenju. Iako nema mnogo kalorija, on sadrži dosta važnih mineralnih materija, a to su kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan i jod.

Kora krastavca sadrži i silicijum, rijedak mineral veoma važan za zdravlje kostiju; na osnovu statistike, pokazalo se da veliki unos kalcijuma ne povećava gustinu kostiju. Poznati američki nutricionista Dejvid Volf tvrdi da su za povećanje gustine kostiju mnogo važnija dva druga minerala – silicijum i magnezijum. Zato je dobro, ukoliko ste sigurni da krastavci koje ste kupili nijesu prskani, da ih pojedete sa korom, pogotovo zato što se i najviše vitamina E nalazi baš u kori.

PROČITAJTE  FRANCUSKA SALATA: Povjereni recept koji vas neće iznevjeriti!

Sirov krastavac reguliše rad crijeva i tako pomaže varenju. Postoje podaci i da doprinosi sniženju šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima. Pošto rastvara kristale mokraćne kiseline, krastavac se preporučuje osobama s kamenom u bubrezima i bešiku. Naročito je koristan i djelotvoran cijeđeni sok od krastavca.

Pored toga što je zdrav i osvježava, krastavac se koristi i u kozmetici, za uljepšavanje i osvježavanje kože lica. Zbog velike količine vitamina E, pogotovo u kori, štiti kožu od slobodnih radikala koji razaraju ćelije i ubrzavaju starenje. Čisti kožu a i doprinosi zatezanju kože (pošto sadrži i silicijum u tragovima, zateže vezivno tkivo pa tako i lice),  tako da nije čudo da su maske od krastavaca već odavno sastavni dio raznih kozmetičkih tretmana. Kao tretman kože lica izuzetno dobar može biti cijeđeni sok od krastavca, kojim se ispira lice nekoliko puta dnevno. 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here