Šparoge je dobar izvor folata (šolja barene šparoge obezbeđuje skoro dve trećine neophodnog dnevnog unosa), vitamina A i B, ali i vlakana i kalijuma. Bogata je karotenom i likopenom, važnim u smanjenju lošeg holesterola.

Način pripremanja šparogi:

Oprati ih i odstraniti tvrde, drvenaste krajeve. Da bi se zadržala hranljiva vrednost, ukus, i hrskava struktura – ne smete da ih prekuvate (tanke stabljike zahtevaju manje od pet minuta). Kuvaju se u posoljenoj vodi. Ako se konzumiraju tople – servirajte ih odmah, a ako želite da ih  servirate hladne – isperite ih hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja.

Ostali načini spremanja: kuvajte ih na pari (4-8 minuta), ili poprskajte uljem i pecite u rerni na 250 stepeni, osam do deset minuta.

Kuvane šparoge se serviraju prelivene istopljenim buterom, ili u kombinaciji sa kuvanim jajima ili kajganom. Takođe mogu da budu  prelivene maslinovim uljem, ili obavijene tankim listovima slanine ili šunke, ili propržene sa belim lukom ili pečurkama.

Proljetna supa

Potrebne namirnice:

– pola kilograma svežeg graška

PROČITAJTE  SAVLADAJTE;5 osnovnih vještina u kuhinji uz GORDON RAMSEYA

– 2 struka mladog crnog luka

– 2 šolje pileće supe (od kocke)

– šolja mleka

– malo soli i bibera

– rendana šargarepa za ukrašavanje

– malo narendanog muskatnog oraha

Priprema:

Grašak, iseckan mlad luk i supu stavite da provri. Potom smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte deset minuta. Prohladite, izblendirajte, dodajte mleko, so i biber. Ohladite u frižideru. Kada sipate u tanjir, dodajte sveže izrendanu šargarepu i malo muskatnog oraha.

Proljetna čorba

Potrebno je:

– 2-3 kašičice butera

– 2 struka mladog crnog luka, iseckanog

– 2 mlade šargarepe isečene na tanke kolutove

– 2 šolje svežeg graška

– 6 šolja juneće supe

– nekoliko stabljika špargli, isečenih na delove veličine 2-3 cm

– kašika svežih listova celera

Priprema:

Zagrejati buter u šerpi. Staviti luk i šargarepu, prodinstati nekoliko minuta. Dodati grašak, špargle i celerov list, pa još kratko prodinstati. Za to vreme skuvati supu od juneće kocke, sipati u povrće, poklopiti šerpu i kuvati 15-20 minuta.

Proljetna pasta sa piletinom

Potrebno je:

– 2 šolje svežeg povrća (brokoli, tikvice, paprika, šargarepa)

PROČITAJTE  Zašto su biljku bamiju cijenili u starom Egiptu?

– 2 kašike maslinovog ulja

– pakovanje makarona, kuvanih i oceđenih

– 250 g kuvanog belog pilećeg mesa

– trećina šolje parmezana

Priprema:

Izdinstati povrće dok ne omekša. Dodati pileće meso i makarone, prodinstati još dva minuta, mešajući. Posuti parmezanom.

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here