(HPV) nije jedan virus, nego velika skupina virusa.

Iako su još stari Grci nagađali da se HPV prenosi spolnim putem, postojanje ovih virusa je dokazano tek prije stotinu godina.

Danas je ta virusna skupina još uvijek nedovoljno istražena, a zasad je prepoznato preko 130 genotipova koji se dijele na tipove visokog i niskog rizika.

Većina ne čini nikakvu štetu, dok neki uzrokuju bradavice kože i sluznice, a neki intraepitelne nakupine tkiva – neoplazije i displazije.

Barem tridesetak vrsta HPV-a napada genitalno i analno područje, stoga je ovaj virus najčešći uzročnik spolno prenosivih bolesti žena i muškaraca.



Gdje udara HPV?



Otprilike polovina seksualno aktivnih osoba je zaraženo nekim tipom ovog virusa.

HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom ili izravnim dodirom zaražene kože i sluznice.

Iako infekcija HPV-om može uzrokovati ozbiljne probleme i u usnoj šupljini, na sluznici gornjeg dišnog sustava te u rektumu, ovaj se virus najčešće očituje na genitalnom području žena i muškaraca te oko anusa.

Visokorizični tipovi HPV-a dokazano uzrokuju maligne promjene na grliću i vratu maternice te su zato i najopasniji.

Ove vrste HPV-a mogu uzrokovati i izrasline – kondilome – na ženskim i muškim spolnim organizma.



Alternativno liječenje HPV-a



U mnogim slučajevima organizam sam svladava infekciju HPV-om.

Međutim ponekad ni dugotrajno liječenje ne daje zadovoljavajuće rezultate. Tada uzrok može biti u oslabljenom imunološkom sustavu ili u izloženosti prevelikom stresu. 

Stoga, ako se želite riješiti HPV-a, ojačajte imunitet i izbjegavajte stres.

Obogatite prehranu namirnicama koje obiluju vitaminima C, E i B (osobito folnom kiselinom i B 12). Dodajte u prehranu kurkumu, češnjak i đumbir. 

Ehinaceja će pomoći u jačanju imuniteta i protiv upala.

Sibirski ginseng regulira rast stanica i sprečava nastanak tumora, a bijela imela ima snažno antivirusno i antikarcinogeno djelovanje.

Istraživanja su pokazala i da ekstrakt gospine trave može biti djelotvoran u liječenju ovog virusa.



Za liječenje HPV-a možete iskoristiti i…



Terapija eteričnim uljima



Tijekom liječenja povremeno uronite u toplu kupku s dodatkom eteričnih ulja eukaliptusalavandeborovice i malo čajevca.

Osim navedene dermalne primjene ulja, francuska škola aromaterapije preporučuje uporabu jačih doza eteričnih ulja vaginalno ili rektalno.

Uvijek treba upotrebljavati kvalitetna, hladno prešana ulja. Spoj baznih i eteričnih ulja može se koristiti u obliku vaginaleta ili se nanosi na tampon.



Najdjelotvornija ulja

Aromaterapeuti preporučuju sljedeća ulja snažnih antivirusnih i imunostimulirajućih svojstava za uspješnu borbu protiv HPV-a.

  • ulje eukaliptusa (Eucalyptus polybractea kemotip kripton)
  • ulje ravensare (Cinnamomum camphora kemotip cineol)
  • ulje niaulija (Melaleuca quinquenervia kemotip cineol)
  • ulje čajevca (Melaleuca alternifolia kemotip terpineol-4)
  • ulje lista cimeta (Cinnamomum verum)
  • ulje ljekovite kadulje (Salvia officinalis)



Eterična ulja miješajte s baznim uljima gospine trave i tamanua, koja također imaju antivirusno, ali i protuupalno djelovanje.

 

Mješavina za vaginalnu infekciju

 

PROČITAJTE  Sok koji izbacuje sluz iz dječjih pluća i diže imunitet



Tampon natopite smjesom, unesite u rodnicu i držite dva sata.

Terapiju primjenjujte dvaput dnevno tijekom 20 dana, između mjesečnica. Prema potrebi, terapija može trajati i 3-4 mjeseca.



Tretman vanjskih bradavica



Znanstvena studija u Americi dokazala je djelotvornost ekstrakta zelenog čaja u suzbijanju HPV-a.

Djelomično pročišćen ekstrakt listova biljke sadrži polifenolnu tvar katehin, koji je jak antioksidans. Lokalna primjena takvog pripravka djelotvorno uklanja bradavice.

Za liječenje vanjskih bradavica kože ili sluznice možete koristiti istu mješavinu baznih i eteričnih ulja kao i za terapiju vaginalnih infekcija.

U mješavinu za vanjsku primjenu smijete dodati i eterično ulje klinčićevca.



Istražujući sve više biljaka, znanstvenici utvrđuju brojne dobrobiti u svakom prirodnom sastojku.  To je još jedan dokaz toga da u prirodi možemo pronaći sve što nam je potrebno za izlječenje.

BRZA JELA KOJA SE SPREMAJU ZA SVEGA 15 MINUTA!

 

Teško je biti domaćica kada imate mnogo obaveza, pa Vam donosimo recepte gotove u samo 15 minuta, koje možete spremati u žurbi, a ipak zadovoljiti svoje ukućane predivnim jelima.

Recept 1: Zapečeni karfiol sa sirom i pavlakom.

Ovaj recept mnogo je jednostavan. Možete ga spremiti pri povratku s posla, biti će spreman u samo nekoliko minuta, a pored toga odličnog je ukusa.

Potrebni sastojci su:

    1 kg karfiola 4 jajeta 400 ml pavlake za kuhanje 1 dl mlijeka sol biber 200 g narendanog sira

Priprema se vrši na slijedeći način:

Odvojite cvjetove karfiola, zatim ih prokuhajte u slanoj vodi, a onda poredajte po plehu. Potom umutite jaja, dodajte pavlaku za kuhanje, mlijeko, sol, pa time prelijte karfiol. Kada to učinite, stavite u rernu i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Pri samom kraju pečenja izvadite, zatim pospite rendanim sirom, pa vratite u rernu kako bi se sir istopio.

Recept 2: Hrskave piroške.

Ovo je recept za domaćice koje ne žele gubiti mnogo vremena na spremanje hrane, a žele napraviti ukusno jelo. Tijesto se može koristiti za bilo koju vrstu piroška, pa i za kiflice i pizze.

Potrebni sastojci su:

    4 šolje od 2 dl brašna 2 kašike šećera 1/5 kašičice soli 2 kašike suncokretovog ulja 500 ml mlijeka kesica suhog kvasca od 11 g

Priprema se vrši na slijedeći način:

Sastojke pomiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite dobijenu smjesu u najlonsku kesu i ostavite u frižider na dva sata. Nakon dva sata izvadite tijesto iz frižidera, uvaljajte u brašno i pravite piroške sa filom kojim želite. Piroške pecite na ringli u vrelom ulju, a možete i u rerni u dobro nauljenoj tepsiji.

Recept 3: Američke palačinke.

Ovo je vjerovatno najbolji način na koji možete spremiti palačinke. Gotove u samo par minuta, tope se u ustima, prijatno mirišu i mekane su.

Potrebni sastojci su:

    3 žumanjka 1 dcl hladnog mlijeka 2 dcl brašna 1 puna čajna žličica praška za pecivo prstohvat soli 1 žličica šećera

Za pjenicu je potrebno:

    3 bjelanjka prstohvat soli

Priprema se vrši na slijedeći način:

Izmiksajte bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi umutite jaja, a onda polahko dodajite mlijeko, brašno pomiješano sa pecilnim praškom, šećer i sol, pa izmiksajte u jednoličnu smjesu. U pripremljenu smjesu kuhačom polahko dodajte snijeg pa ih pomiješajte skupa. Zagrijte tavu za palačinke, a onda ih pecite na srednjoj vatri. Dovoljno je pola minute sa obe strane.

Recept 4: Pizza nabrzinu.

Kada su ukućani gladni i samo čekaju Vas da stignete sa posla, ovo jelo spremno je u par minuta, a svima je omiljeno.
Potrebni sastojci su:
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 4 kašike majoneze
  • 2 jaja
  • 9 kašika brašna
  • malo praška za pecivo
PROČITAJTE  Intrigantna "salata" od krumpira

Priprema se vrši na slijedeći način:

Pomiješajte sve sastojke. Tečnu smjesu sipajte u hladnu tacnu koju ste prethodno podmazali uljem.  Odozgo poredajte paradajz, luk, salamu, šampinjone, sve ono što je po Vašem ukusu. Preko toga stavite deblji sloj trapista. Stavite na tihu vatru i pokrijte poklopcem. Kada se sir istopi, jelo je spremno.

Recept 5: Uštipci nabrzinu.

Kada ujutro kasnite na posao, a ne želite svoje ukućane da ostavite bez doručka, ovo je idealan recept za Vas.

Potrebni sastojci su:

    1 kašika brašna 3 jaja 200 gr jogurta 1 prašak za pecivo malo soli i šećera

Priprema se vrši na slijedeći način:

Od svih sastojaka napravite smjesu, a onda smjesu vadite kašikom i stavljajte u vruće ulje. Pržite ih 4-5 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih na kuhinjski ubrus kako bi pokupili višak ulja. Uštipke služite uz slatke, slane namaze ili suhe, po Vašoj želji.

Recept 6: Torta sa keksom i čokoladnim bananicama.

Ovo je jedna od najboljih brzih torti koja je spremna u samo 15 minuta. Kada ukućani požele da spremite nešto slatko, a umorni ste, ovo je idealan recept.

Potrebni sastojci su:

    1 pakovanje petit keksa mlijeko za namakanje keksa Nescaffe ili Nesquick za namakanje keksa Nutella čokoladne bananice naribana čokolada za posip

Za kremu je potrebno slijedeće:

    6 žumanjaka 10 dg šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 1 vanilin šećer aroma vanilije 25 dg putra 10 dg štaub šećera

Priprema se vrši na slijedeći način:

Petit kekse umačite u mlijeko s nescaffeom ili nesquickom pa ih slažite u četvrtasti kalup. Na srednjoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dotle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte dva pudinga od vanilije, dvije žlice brašna, aromu vanilije i dva dl mlijeka. Kada mlijeko provri, ukuhajte smjesu i miješajte nekoliko minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom ili ledom da se brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u potpuno ohlađenu kremu. Na petit kekse u kalupu rasporedite 1/3 smjese kreme, poslažite namočene kekse, na kekse stavite malo otopljenu Nutellu, rasporedite drugu trećinu kreme i po želji komadiće čokoladnih bananica. Rasporedite namočene kekse i sipajte treći dio kreme i pri vrhu naribajte čokoladu. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema stisne.

PROČITAJTE  Radi se o starom receptu našeg poznatog kuhara Steve Karapandže.

Recept 7: Čokoladni kolač.

Ovo je vrlo brza poslastica, jeftina i ukusna sa samo dva sastojka i gotova je u par minuta.

Potrebni sastojci su: 

    4 jaja 240 g čokolade

Priprema se vrši na slijedeći način:

Rernu zagrijte na 170 stepeni. Nauljite pleh prečnika 15-18 cm. Jaja trebaju biti sobne temperature. Razdvojite žumanca i bjelanca. Čokoladu sitno isjecite. Otopite je na pari. Bjelanca umutite u čvrst snijeg. Pomiješajte otopljenu čokoladu i žumanca. Smjesi sa čokoladom dodajte polovinu snijega i polahko miješajte. Postepeno dodajite i ostatak snijega i sve promiješajte kako bjelanca ne bi spala. Smjesu sipajte u kalup. Blago udarite kalupom o podlogu da izađu mjehurići. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen. Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa.

Recept 8: Bosanska halva.

Svi vole ovu domaću poslasticu, koju možete uvijek da spremite za samo 15 minuta.

Potrebni sastojci su:

    100 g maslaca ili margarina 100 g brašna 100 g šećera 200 ml vode 1 vanilin šećer orasi ili kokos za dekoraciju

Priprema se vrši na slijedeći način:

Rastopite 100 g maslaca, a kada se potpuno istopi dodajte 100 g brašna. Miješajte otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro vodite računa, jer halva lahko izgori. U drugu šerpicu naspite 200 ml vode i 100 g šećera, a zatim jednu vrećicu vanilin šećera. Stavite da prokuha. Kada Vam bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova, dodajte vodu i šećer koji su prethodno prokuhali. Pustite smjesu 10 sekundi i odmah potom miješajte da se ne stvore grudvice. Halvu vadite u tanjir s kašikom i stavite u frižider da se malo ohladi. Pospite po želji orasima ili kokosom.

Recept 9: Torta sa bananama.

Ova torta spremna je u 15 minuta, nije skupa i mnogo je ukusna. Obradujte svoje ukućane na brz i jeftin način.

Potrebni sastojci su:

    3 pudinga od vanile 1 l mlijeka 5 kašika šećera 3 banane šlag krema ili slatka pavlaka 450 g petit keksa

Priprema se vrši na slijedeći način:

Mlijeko i šećer prokuhajte. Dodajte izmućen puding i skuhajte. Izlomite keks i stavite u veću posudu. Isjecite banane i dodajte keksu. Zatim dodajte skuhan puding i izmiješajte. Istresite u kalup za torte koji ste prethodno posuli kokosovim brašnom. Rasporedite i ostavite u frižider da se hladi. Izmutite šlag sa dodatkom šećera po želji i premažite preko potpuno ohlađene torte.

Recept 10: Čokoladni kolač sa višnjama.

Za ljubitelje čokolade i višanja, ovo je idealan recept. Jednostavan je, spreman za 15 minuta i nije skup.

Potrebni sastojci su:

    3 šolje brašna 3 šolje jogurta 1 šolja mlijeka 2 šolje šećera 1 šolja ulja 6 kašika kakaa 1 kašičica sode bikarbone 100 g džema od višanja

Za preljev je potrebno:

    200 ml vrhnja za šlag 200 g čokolade za kuhanje

Priprema se vrši na slijedeći način:

Mlijeko, jogurt i ulje umutite. Zatim dodajte brašno, kakao i šećer, a onda dobro promiješajte i izlijte u namašćenu pobrašnjenu tepsiju. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta. Premažite džemom od višanja pa ostavite da se ohladi. Čokoladu istopite u vrhnju, a onda prelijte preko džema. Ostavite u frižider da se ohladi pa režite na kocke.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here