Alergija je nepravilno funkcioniranje imunog sistema.

Organizam alergične osobe burno reagira na neke tvari iz našeg prirodnog okruženja koje inače nisu štetne. 

Takve tvari se nazivaju alergenima.

Reakcija na alergene obično stvara upalu koja uzrokuje različite simptome, kao što su peludna groznica, ekcem, astma i mnoge druge.

 

Mehanizam alergijske reakcije



U zdravom organizmu antitijela štite ga od virusa, bakterija i infekcija.

Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvaća određeni alergen kao neprijatelja i počinje stvarati antitijela da se obrani od njih.

Takva antitijela, koja se nazivaju immunoglobulin E (igE), vežu se za mastocite kojih ima u obilju pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom traktu.

Kada antitijela IgE pronađu alergen, uhvate ga, izazivajući mastocite da stvaraju moćne kemikalije, uključujući histamin. To izaziva alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija može se dogoditi odmah ili nakon par sati poslije kontakta sa određenim alergenom. Alergijska reakcija može uzrokovati različite simptome.

 

Simptomi alergijske reakcije



Simptomi alergijske reakcije ovise o tome na kakav način alergen ulazi u tijelo. Naprimjer, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu.
 
Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis, ili peludna groznica.

S druge strane, alergija na hranu najčešće uzrokuje probleme u stomaku i crijevima.

Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim dijelovima tijela.

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih.

Oni se mogu podijeliti ovisno o tome, na koje organe utječu. To su:

  • Koža: koprivnjača, ekcem i otekline lica
  • Dišne putove: nos (peludna groznica), grlo (otekline), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazm)
  • Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev
  • Srčano-žilni sustav: osjećaj malaksalosti, slabost, bljedilo, nesvjestica



Simptomi alergije mogu biti lokalni – na primjer, otekline uzrokovane ubodom pčele, ili opći (proširene po cijelom tijelu).

Anafilaksija je opća alergijska reakcija, koja zahvaća dišne putove i/ili srčano-žilni sustav, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.

 

Najčešći alergeni



Alergeni su tvari, koje mogu izazvati alergiju, ali inače nisu štetni za čovjeka. Najčešći alergeni su:

  • grinje
  • pelud
  • mačke i druge životinje, na primjer, psi, konji, zečevi i svinje
  • hrana, kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko i plodovi mora
  • ubodi insekata
  • lijekovi
  • plijesan
  • lateks



Alergeni koji se prenose zrakom, su grinje, pelud, spore plijesni, dlake mačaka i psa. Udisanje ili dodir s takvim alergenom izazva osip, naticanje očiju, peludnu groznicu ili astmu.

Takvi alergeni vrlo rijetko izazivaju anafilaksiju. 

Prehrambeni alergeni unose se sa hranom.  

Bilo koja vrsta hrane može izazvati alergijsku reakciju. Najčešći prehrambeni alergeni su jaja, kravlje mlijeko, kikiriki, soja, pšenica, sjemenke, riba i školjke.

  • jaja i mliječni proizvodi su najčešći uzroci alergije kod male djece
  • kikiriki i plodovi mora najčešći su uzroci alergije kod starije djece i odraslih.



Alergija na hranu može izazvati lokalnu i opću alergijsku reakciju, uključujući i anafilaksiju.

Drugi alergen – otrov insekata, na primjer pčela i osa, ulazi u tijelo kroz ubrizgavanje. Otrov svakog insekata je drugačiji, zato osoba alergična na otrov jednog insekata ne mora biti alergična na otrov drugog.

Ubode insekata mogu izazvati lokalnu alergijsku reakciju koja ponekad traje i do nekoliko dana, ili opću izravnu reakciju,  uključujući i anafilaksiju. Zbog toga što je otrov ubrizgan direktno u krv, reakcija može biti brza.

Kod uboda pčele na mjestu uboda ostaje žalac sa otrovom. Da bi ste spriječili širenje otrova, odmah ga izvadite. Pokušajte da ga ne slomite.

Lijekovi, kao klasični tako i biljni, također mogu izazvati alergijsku reakciju. Najčešći alergen je penicilin.



Istraživanja Britanskih znanstvenika pokazuju, da se u periodu od 1990 do 2001 godine, broj ljudi, koji pati od alergije, povećao za 7 puta.



Prije 100 godina riječ "alergija" nije ni postojala.



U 1950 godini, svaki sedmi Amerikanac imao je alergiju. U 1970 imao ju je svaki peti, a u 1985 – svaki treći.



Liječenje alergije



Već ste sigurno čuli, da klasična medicina alergiju ne liječi. Svi lijekovi za alergiju djeluju na takav način, da uklanjaju ili ublažavaju simptome alergije.
 
Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoči, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bih riješio pravi uzrok bolesti.



Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

PROČITAJTE  Stavlja BIJELI LUK ispod jastuka svake noći: Uradit ćete isto kada saznate zašto to radi!

 

Najnovija istraživanja



Mnogi liječnici pokušavaju pronaći uzrok alergiji, da bih stvorili lijek za milijune ljudi, koji pate od alergijskih reakcija.

U zadnje vrijeme bila su napravljena mnoga istraživanja. Neki rezultati predstavljaju alergiju u novom svijetlu:

– Pronađena je povezanost alergije sa parazitima. Paraziti koji se nalaze u crijevima čovjeka, ispuštaju toksičan otpad, koji narušava normalan rad imunog sistema i pokreče ciklus alergije.

– Potvrđeno je, da je zdrava mikroflora crijeva i želuca presudna u sprečavanju alergije. Dobre bakterije prirodno štite tijelo od parazita, virusa i bakterija. Zdrava mikroflora jača imuni sistem i potiče njegov normalan rad.

– Znanstvenici pretpostavljaju, da su za alergiju krivi zagađeni zrak i hrana, pretjerano korištenje lijekova, cijepljenja i nezdrav način života.



Ovi podatci su vrlo zanimljivi, jer se slažu sa tvrdnjama alternativnih liječnika.



 

Alternativno liječenje alergije



Što govori alternativna medicina o alergiji? Alternativa povezuje alergiju sa:



 

1.Paraziti

 

Alternativna medicina već odavno zna, da paraziti mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Paraziti ispuštaju u tijelo otrov, koji može poremetiti rad imunog sistema i cijelog organizma. 

Paraziti u jetri sprečavaju njezino normalno funkcioniranje. Kada jetra ne funkcionira dobro, ne može razlikovati štetne sastojke od bezopasnih. Tada nastaje alergijska reakcija.

 

Potvrda sa strane klasične medicine



Nedavno su Američki liječnici otkrili, da su toksini, koje ispuštaju bakterije, virusi i paraziti, najagresivniji alergeni. Ti otrovi su tako jaki, da mogu poremetiti rad cijelog organizma. Virusi i paraziti, koji se nalaze u našem tijelu, truju naš organizam i pokreću lančanu reakciju, koja se zove alergijom.



Ukratko rečeno, alergija je posljedica suptilnih imunih i biokemijskih poremećaja u našem tijelu, uzrokovanih mikroorganizmima.

 

Liječenje od parazita

 

Za liječenje od parazita alternativna medicina nudi antiparazitni program.



Antiparazitni program dr. Clark je najučinkovitiji tretman protiv parazita ikada poznat.

Dr.Hulda Clark, američki bio fizičar i fiziolog, sav svoj život posvetila je proučavanju parazita. Svojim tretmanima izliječila je više od 20000 ljudi.



Antiparazitni program dr. Clark sastoji se od tri biljke: pelina, crnog oraha i klinčića.

Pelin, crni orah i klinčić največi su neprijatelji parazita i virusa. Izuzetno su ljekoviti i mogu se koristiti za liječenje mnogih bolesti.



Kombinacija pelina, crnog oraha i klinčića omogućava, da se unište ne samo paraziti, nego i njihove ličinke i jajašca.

To je vrlo bitno, jer ako ostanu jajašca, uskoro će se iz njih pojaviti novi paraziti.



Antiparazitni program dr. Clark uništava više od 100 vrsta parazita.



 

2.Nepravilan rad jetre



Jetra je odgovorna za prilagođavanje "stranih tvari" našemu organizmu. Ako imate alergiju, znači da vaša jetra i žučni mjehur ne funkcioniraju dobro.

Uzrok nepravilnog rada jetre je obično kamenac ili paraziti u jetri i žučnom mjehuru, (najčešće, candida albicans).



Kako uspostaviti normalan rad jetre



O čišćenju jetre (i cijelog tijela) od parazita govorili smo prije, a sada ćemo razmotriti čišćenje jetre i žučnog mjehura od kamenca.



Svaki čovjek u jetri ima manje ili više kamenca. Kamenac nastaje u rezultatu nepravilne prehrane, koja sadrži previše kolesterola, prevelike tjelesne težine i mnogih drugih faktora.



Trebate li ići na operaciju? Ne! Postoji prirodni i savršeno bezbolni način čišćenja jetre od kamenca.



Metoda je besplatna, za čišćenje trebat će vam sok 1-2 grejpa, malo maslinovog ulja i gorka sol (nju možete kupiti u svakoj apoteci).





Detaljne upute za čišćenje jetre pročitajte ovdje.



Čišćenje će pomoči rasteretiti vašu jetru i uspostaviti njezin normalni rad. Mnogi ljudi nakon čišćenja jetre su osjetili potpuno ili djelomično olakšanje od alergije.

BRZA JELA KOJA SE SPREMAJU ZA SVEGA 15 MINUTA!

 
PROČITAJTE  Stručnjaci otkrivaju što su pametni šećeri

Teško je biti domaćica kada imate mnogo obaveza, pa Vam donosimo recepte gotove u samo 15 minuta, koje možete spremati u žurbi, a ipak zadovoljiti svoje ukućane predivnim jelima.

Recept 1: Zapečeni karfiol sa sirom i pavlakom.

Ovaj recept mnogo je jednostavan. Možete ga spremiti pri povratku s posla, biti će spreman u samo nekoliko minuta, a pored toga odličnog je ukusa.

Potrebni sastojci su:

    1 kg karfiola 4 jajeta 400 ml pavlake za kuhanje 1 dl mlijeka sol biber 200 g narendanog sira

Priprema se vrši na slijedeći način:

Odvojite cvjetove karfiola, zatim ih prokuhajte u slanoj vodi, a onda poredajte po plehu. Potom umutite jaja, dodajte pavlaku za kuhanje, mlijeko, sol, pa time prelijte karfiol. Kada to učinite, stavite u rernu i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Pri samom kraju pečenja izvadite, zatim pospite rendanim sirom, pa vratite u rernu kako bi se sir istopio.

Recept 2: Hrskave piroške.

Ovo je recept za domaćice koje ne žele gubiti mnogo vremena na spremanje hrane, a žele napraviti ukusno jelo. Tijesto se može koristiti za bilo koju vrstu piroška, pa i za kiflice i pizze.

Potrebni sastojci su:

    4 šolje od 2 dl brašna 2 kašike šećera 1/5 kašičice soli 2 kašike suncokretovog ulja 500 ml mlijeka kesica suhog kvasca od 11 g

Priprema se vrši na slijedeći način:

Sastojke pomiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite dobijenu smjesu u najlonsku kesu i ostavite u frižider na dva sata. Nakon dva sata izvadite tijesto iz frižidera, uvaljajte u brašno i pravite piroške sa filom kojim želite. Piroške pecite na ringli u vrelom ulju, a možete i u rerni u dobro nauljenoj tepsiji.

Recept 3: Američke palačinke.

Ovo je vjerovatno najbolji način na koji možete spremiti palačinke. Gotove u samo par minuta, tope se u ustima, prijatno mirišu i mekane su.

Potrebni sastojci su:

    3 žumanjka 1 dcl hladnog mlijeka 2 dcl brašna 1 puna čajna žličica praška za pecivo prstohvat soli 1 žličica šećera

Za pjenicu je potrebno:

    3 bjelanjka prstohvat soli

Priprema se vrši na slijedeći način:

Izmiksajte bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi umutite jaja, a onda polahko dodajite mlijeko, brašno pomiješano sa pecilnim praškom, šećer i sol, pa izmiksajte u jednoličnu smjesu. U pripremljenu smjesu kuhačom polahko dodajte snijeg pa ih pomiješajte skupa. Zagrijte tavu za palačinke, a onda ih pecite na srednjoj vatri. Dovoljno je pola minute sa obe strane.

Recept 4: Pizza nabrzinu.

Kada su ukućani gladni i samo čekaju Vas da stignete sa posla, ovo jelo spremno je u par minuta, a svima je omiljeno.
Potrebni sastojci su:
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 4 kašike majoneze
  • 2 jaja
  • 9 kašika brašna
  • malo praška za pecivo

Priprema se vrši na slijedeći način:

Pomiješajte sve sastojke. Tečnu smjesu sipajte u hladnu tacnu koju ste prethodno podmazali uljem.  Odozgo poredajte paradajz, luk, salamu, šampinjone, sve ono što je po Vašem ukusu. Preko toga stavite deblji sloj trapista. Stavite na tihu vatru i pokrijte poklopcem. Kada se sir istopi, jelo je spremno.

Recept 5: Uštipci nabrzinu.

Kada ujutro kasnite na posao, a ne želite svoje ukućane da ostavite bez doručka, ovo je idealan recept za Vas.

Potrebni sastojci su:

    1 kašika brašna 3 jaja 200 gr jogurta 1 prašak za pecivo malo soli i šećera

Priprema se vrši na slijedeći način:

Od svih sastojaka napravite smjesu, a onda smjesu vadite kašikom i stavljajte u vruće ulje. Pržite ih 4-5 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih na kuhinjski ubrus kako bi pokupili višak ulja. Uštipke služite uz slatke, slane namaze ili suhe, po Vašoj želji.

Recept 6: Torta sa keksom i čokoladnim bananicama.

Ovo je jedna od najboljih brzih torti koja je spremna u samo 15 minuta. Kada ukućani požele da spremite nešto slatko, a umorni ste, ovo je idealan recept.

Potrebni sastojci su:

    1 pakovanje petit keksa mlijeko za namakanje keksa Nescaffe ili Nesquick za namakanje keksa Nutella čokoladne bananice naribana čokolada za posip

Za kremu je potrebno slijedeće:

    6 žumanjaka 10 dg šećera 2 pudinga od vanilije 2 žlice brašna 1 l mlijeka 1 vanilin šećer aroma vanilije 25 dg putra 10 dg štaub šećera

PROČITAJTE  Alternativno liječenje HPV-a

Priprema se vrši na slijedeći način:

Petit kekse umačite u mlijeko s nescaffeom ili nesquickom pa ih slažite u četvrtasti kalup. Na srednjoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dotle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte dva pudinga od vanilije, dvije žlice brašna, aromu vanilije i dva dl mlijeka. Kada mlijeko provri, ukuhajte smjesu i miješajte nekoliko minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom ili ledom da se brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u potpuno ohlađenu kremu. Na petit kekse u kalupu rasporedite 1/3 smjese kreme, poslažite namočene kekse, na kekse stavite malo otopljenu Nutellu, rasporedite drugu trećinu kreme i po želji komadiće čokoladnih bananica. Rasporedite namočene kekse i sipajte treći dio kreme i pri vrhu naribajte čokoladu. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema stisne.

Recept 7: Čokoladni kolač.

Ovo je vrlo brza poslastica, jeftina i ukusna sa samo dva sastojka i gotova je u par minuta.

Potrebni sastojci su: 

    4 jaja 240 g čokolade

Priprema se vrši na slijedeći način:

Rernu zagrijte na 170 stepeni. Nauljite pleh prečnika 15-18 cm. Jaja trebaju biti sobne temperature. Razdvojite žumanca i bjelanca. Čokoladu sitno isjecite. Otopite je na pari. Bjelanca umutite u čvrst snijeg. Pomiješajte otopljenu čokoladu i žumanca. Smjesi sa čokoladom dodajte polovinu snijega i polahko miješajte. Postepeno dodajite i ostatak snijega i sve promiješajte kako bjelanca ne bi spala. Smjesu sipajte u kalup. Blago udarite kalupom o podlogu da izađu mjehurići. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen. Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa.

Recept 8: Bosanska halva.

Svi vole ovu domaću poslasticu, koju možete uvijek da spremite za samo 15 minuta.

Potrebni sastojci su:

    100 g maslaca ili margarina 100 g brašna 100 g šećera 200 ml vode 1 vanilin šećer orasi ili kokos za dekoraciju

Priprema se vrši na slijedeći način:

Rastopite 100 g maslaca, a kada se potpuno istopi dodajte 100 g brašna. Miješajte otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro vodite računa, jer halva lahko izgori. U drugu šerpicu naspite 200 ml vode i 100 g šećera, a zatim jednu vrećicu vanilin šećera. Stavite da prokuha. Kada Vam bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova, dodajte vodu i šećer koji su prethodno prokuhali. Pustite smjesu 10 sekundi i odmah potom miješajte da se ne stvore grudvice. Halvu vadite u tanjir s kašikom i stavite u frižider da se malo ohladi. Pospite po želji orasima ili kokosom.

Recept 9: Torta sa bananama.

Ova torta spremna je u 15 minuta, nije skupa i mnogo je ukusna. Obradujte svoje ukućane na brz i jeftin način.

Potrebni sastojci su:

    3 pudinga od vanile 1 l mlijeka 5 kašika šećera 3 banane šlag krema ili slatka pavlaka 450 g petit keksa

Priprema se vrši na slijedeći način:

Mlijeko i šećer prokuhajte. Dodajte izmućen puding i skuhajte. Izlomite keks i stavite u veću posudu. Isjecite banane i dodajte keksu. Zatim dodajte skuhan puding i izmiješajte. Istresite u kalup za torte koji ste prethodno posuli kokosovim brašnom. Rasporedite i ostavite u frižider da se hladi. Izmutite šlag sa dodatkom šećera po želji i premažite preko potpuno ohlađene torte.

Recept 10: Čokoladni kolač sa višnjama.

Za ljubitelje čokolade i višanja, ovo je idealan recept. Jednostavan je, spreman za 15 minuta i nije skup.

Potrebni sastojci su:

    3 šolje brašna 3 šolje jogurta 1 šolja mlijeka 2 šolje šećera 1 šolja ulja 6 kašika kakaa 1 kašičica sode bikarbone 100 g džema od višanja

Za preljev je potrebno:

    200 ml vrhnja za šlag 200 g čokolade za kuhanje

Priprema se vrši na slijedeći način:

Mlijeko, jogurt i ulje umutite. Zatim dodajte brašno, kakao i šećer, a onda dobro promiješajte i izlijte u namašćenu pobrašnjenu tepsiju. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15 minuta. Premažite džemom od višanja pa ostavite da se ohladi. Čokoladu istopite u vrhnju, a onda prelijte preko džema. Ostavite u frižider da se ohladi pa režite na kocke.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here