Alergija je nepravilno funkcioniranje imunog sistema.

Organizam alergične osobe burno reagira na neke tvari iz našeg prirodnog okruženja koje inače nisu štetne. 

Takve tvari se nazivaju alergenima.

Reakcija na alergene obično stvara upalu koja uzrokuje različite simptome, kao što su peludna groznica, ekcem, astma i mnoge druge.

 

Mehanizam alergijske reakcijeU zdravom organizmu antitijela štite ga od virusa, bakterija i infekcija.

Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvaća određeni alergen kao neprijatelja i počinje stvarati antitijela da se obrani od njih.

Takva antitijela, koja se nazivaju immunoglobulin E (igE), vežu se za mastocite kojih ima u obilju pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom traktu.

Kada antitijela IgE pronađu alergen, uhvate ga, izazivajući mastocite da stvaraju moćne kemikalije, uključujući histamin. To izaziva alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija može se dogoditi odmah ili nakon par sati poslije kontakta sa određenim alergenom. Alergijska reakcija može uzrokovati različite simptome.

 

Simptomi alergijske reakcijeSimptomi alergijske reakcije ovise o tome na kakav način alergen ulazi u tijelo. Naprimjer, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu.
 
Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis, ili peludna groznica.

S druge strane, alergija na hranu najčešće uzrokuje probleme u stomaku i crijevima.

Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim dijelovima tijela.

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih.

Oni se mogu podijeliti ovisno o tome, na koje organe utječu. To su:

 • Koža: koprivnjača, ekcem i otekline lica
 • Dišne putove: nos (peludna groznica), grlo (otekline), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazm)
 • Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev
 • Srčano-žilni sustav: osjećaj malaksalosti, slabost, bljedilo, nesvjesticaSimptomi alergije mogu biti lokalni – na primjer, otekline uzrokovane ubodom pčele, ili opći (proširene po cijelom tijelu).

Anafilaksija je opća alergijska reakcija, koja zahvaća dišne putove i/ili srčano-žilni sustav, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.

 

Najčešći alergeniAlergeni su tvari, koje mogu izazvati alergiju, ali inače nisu štetni za čovjeka. Najčešći alergeni su:

 • grinje
 • pelud
 • mačke i druge životinje, na primjer, psi, konji, zečevi i svinje
 • hrana, kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko i plodovi mora
 • ubodi insekata
 • lijekovi
 • plijesan
 • lateks
PROČITAJTE  Kako da osušite voće u rerni;Stvarno je ODLIČAN NAČINAlergeni koji se prenose zrakom, su grinje, pelud, spore plijesni, dlake mačaka i psa. Udisanje ili dodir s takvim alergenom izazva osip, naticanje očiju, peludnu groznicu ili astmu.

Takvi alergeni vrlo rijetko izazivaju anafilaksiju. 

Prehrambeni alergeni unose se sa hranom.  

Bilo koja vrsta hrane može izazvati alergijsku reakciju. Najčešći prehrambeni alergeni su jaja, kravlje mlijeko, kikiriki, soja, pšenica, sjemenke, riba i školjke.

 • jaja i mliječni proizvodi su najčešći uzroci alergije kod male djece
 • kikiriki i plodovi mora najčešći su uzroci alergije kod starije djece i odraslih.Alergija na hranu može izazvati lokalnu i opću alergijsku reakciju, uključujući i anafilaksiju.

Drugi alergen – otrov insekata, na primjer pčela i osa, ulazi u tijelo kroz ubrizgavanje. Otrov svakog insekata je drugačiji, zato osoba alergična na otrov jednog insekata ne mora biti alergična na otrov drugog.

Ubode insekata mogu izazvati lokalnu alergijsku reakciju koja ponekad traje i do nekoliko dana, ili opću izravnu reakciju,  uključujući i anafilaksiju. Zbog toga što je otrov ubrizgan direktno u krv, reakcija može biti brza.

Kod uboda pčele na mjestu uboda ostaje žalac sa otrovom. Da bi ste spriječili širenje otrova, odmah ga izvadite. Pokušajte da ga ne slomite.

Lijekovi, kao klasični tako i biljni, također mogu izazvati alergijsku reakciju. Najčešći alergen je penicilin.Istraživanja Britanskih znanstvenika pokazuju, da se u periodu od 1990 do 2001 godine, broj ljudi, koji pati od alergije, povećao za 7 puta.Prije 100 godina riječ "alergija" nije ni postojala.U 1950 godini, svaki sedmi Amerikanac imao je alergiju. U 1970 imao ju je svaki peti, a u 1985 – svaki treći.Liječenje alergijeVeć ste sigurno čuli, da klasična medicina alergiju ne liječi. Svi lijekovi za alergiju djeluju na takav način, da uklanjaju ili ublažavaju simptome alergije.
 
Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoči, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bih riješio pravi uzrok bolesti.Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

PROČITAJTE  Ima lijeka: Svjetska borba protiv mamurluka!

 

Najnovija istraživanjaMnogi liječnici pokušavaju pronaći uzrok alergiji, da bih stvorili lijek za milijune ljudi, koji pate od alergijskih reakcija.

U zadnje vrijeme bila su napravljena mnoga istraživanja. Neki rezultati predstavljaju alergiju u novom svijetlu:

– Pronađena je povezanost alergije sa parazitima. Paraziti koji se nalaze u crijevima čovjeka, ispuštaju toksičan otpad, koji narušava normalan rad imunog sistema i pokreče ciklus alergije.

– Potvrđeno je, da je zdrava mikroflora crijeva i želuca presudna u sprečavanju alergije. Dobre bakterije prirodno štite tijelo od parazita, virusa i bakterija. Zdrava mikroflora jača imuni sistem i potiče njegov normalan rad.

– Znanstvenici pretpostavljaju, da su za alergiju krivi zagađeni zrak i hrana, pretjerano korištenje lijekova, cijepljenja i nezdrav način života.Ovi podatci su vrlo zanimljivi, jer se slažu sa tvrdnjama alternativnih liječnika. 

Alternativno liječenje alergijeŠto govori alternativna medicina o alergiji? Alternativa povezuje alergiju sa: 

1.Paraziti

 

Alternativna medicina već odavno zna, da paraziti mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Paraziti ispuštaju u tijelo otrov, koji može poremetiti rad imunog sistema i cijelog organizma. 

Paraziti u jetri sprečavaju njezino normalno funkcioniranje. Kada jetra ne funkcionira dobro, ne može razlikovati štetne sastojke od bezopasnih. Tada nastaje alergijska reakcija.

 

Potvrda sa strane klasične medicineNedavno su Američki liječnici otkrili, da su toksini, koje ispuštaju bakterije, virusi i paraziti, najagresivniji alergeni. Ti otrovi su tako jaki, da mogu poremetiti rad cijelog organizma. Virusi i paraziti, koji se nalaze u našem tijelu, truju naš organizam i pokreću lančanu reakciju, koja se zove alergijom.Ukratko rečeno, alergija je posljedica suptilnih imunih i biokemijskih poremećaja u našem tijelu, uzrokovanih mikroorganizmima.

PROČITAJTE  Štapići slični krekerima “koliko toliko” po sastavu,ALI MNOGO JEFTINIJI

 

Liječenje od parazita

 

Za liječenje od parazita alternativna medicina nudi antiparazitni program.Antiparazitni program dr. Clark je najučinkovitiji tretman protiv parazita ikada poznat.

Dr.Hulda Clark, američki bio fizičar i fiziolog, sav svoj život posvetila je proučavanju parazita. Svojim tretmanima izliječila je više od 20000 ljudi.Antiparazitni program dr. Clark sastoji se od tri biljke: pelina, crnog oraha i klinčića.

Pelin, crni orah i klinčić največi su neprijatelji parazita i virusa. Izuzetno su ljekoviti i mogu se koristiti za liječenje mnogih bolesti.Kombinacija pelina, crnog oraha i klinčića omogućava, da se unište ne samo paraziti, nego i njihove ličinke i jajašca.

To je vrlo bitno, jer ako ostanu jajašca, uskoro će se iz njih pojaviti novi paraziti.Antiparazitni program dr. Clark uništava više od 100 vrsta parazita. 

2.Nepravilan rad jetreJetra je odgovorna za prilagođavanje "stranih tvari" našemu organizmu. Ako imate alergiju, znači da vaša jetra i žučni mjehur ne funkcioniraju dobro.

Uzrok nepravilnog rada jetre je obično kamenac ili paraziti u jetri i žučnom mjehuru, (najčešće, candida albicans).Kako uspostaviti normalan rad jetreO čišćenju jetre (i cijelog tijela) od parazita govorili smo prije, a sada ćemo razmotriti čišćenje jetre i žučnog mjehura od kamenca.Svaki čovjek u jetri ima manje ili više kamenca. Kamenac nastaje u rezultatu nepravilne prehrane, koja sadrži previše kolesterola, prevelike tjelesne težine i mnogih drugih faktora.Trebate li ići na operaciju? Ne! Postoji prirodni i savršeno bezbolni način čišćenja jetre od kamenca.Metoda je besplatna, za čišćenje trebat će vam sok 1-2 grejpa, malo maslinovog ulja i gorka sol (nju možete kupiti u svakoj apoteci).

Detaljne upute za čišćenje jetre pročitajte ovdje.Čišćenje će pomoči rasteretiti vašu jetru i uspostaviti njezin normalni rad. Mnogi ljudi nakon čišćenja jetre su osjetili potpuno ili djelomično olakšanje od alergije.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here