Sastojci

– oko 700 grama brašno
– 3 kom. jaja
– 50 grama putera
– 1 paketic suhi kvasac
– 1 kašikica sol
– pola kašikice šećer
– 2 kašike vrhom pune kiselog vrhnja
– 40-50 mililitara mlake vode

Priprema:

U šolju za kafu stavite kvasac, šećer i kašikicu brašna.

Pomješajte pa neka stoji dok kvasac ne zapjeni.

Otopite puter i ostavite neka se ohladi.

U posudi dodajte prosijani brašno pa dodajte soli i dobro izmješajte i dodavati jaja i kiselo vrhnje.

U to odma dodati nadošli kvasac.

Počnite mjesiti krvenom kašikom dokle god možete i onda dodajite mlaku vodu i rukom zamjesite glatko tijesto koje se ne smije lijepiti za ruke.

Umješano tijesto premažite sa malo ulja i pokrijte providnom folijom i ostavite neka odstoji oko sat vremena.

Kada je tijesto nadošlo stavite ga na pobrašnjen stol.

Posuti sa još brašna kako se ne bi ljepilo.

Oklagijom razvaljajte tijesto debljine 1 cm.

Neka tako ostoji 10 minuta.

Sa čašom vadite krugove i sve tako radite dok ne potrošite tijesto.

PROČITAJTE  Zaboravite zagorenu hranu: Mutilica sama muti hranu!

Kada ste sve završili naspite ulje u tavu.

Stavite ulja oko jednog prsta i kada se zagrijalo pržite uštipke na srednjoj vatri.

Pržite ih sa obje strane.

Kada su gotove stavite ih na papirni ubrus i dok su vriče poslužite.

 

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here