Sastojci
1 kg krompira
1 kašika masti ili margarina
1 jaje
oko 500 g brašna

1 prstohvat soli
200 g prezle
5 kašika ulja
oko 20 komada šljiva

Način pripreme
Staviti krompir u ljusci da se kuva. Kad je skuvan oljuštiti ga, odmah tako vruće izgnječiti i ostaviti da se skroz ohladi.
Zatim dodati jedno jaje, mast, ili margarin so i dodavati malo po malo brašna. Ne znam tačno koliko, otprilike oko 500 g, da tijesto ne bude tvrdo, a ni previše mekano. Čim prestane da se lijepi za prste onda je dobro.
Šljive očistiti od koštica.
Po želji može se u svaku sljivu staviti kocka šećera.
Testo razvuci oklagijom debljine prsta. Isjeckati tijesto na kocke i na svaku kocu staviti po jednu šljivu zatim je prstima uviti u testo i napraviti lopticu.
U šerpu sipati vodu. Staviti na ringlu. Kad provri ubaciti knedle, ali tek toliko da stane u jedan red. Kad knedle isplivaju na površinu kuvati ih pet minuta.
Za to vreme u tiganj sipati ulje i staviti da se ugreje. Zatim sipati prezle i pržiti dok ne dobije zlatno žutu boju. Gotove knedle odmah tako vruće stavljati u prezle i uvaljati ih sa svih strana. Po želji gotove knedle posuti šećerom.

PROČITAJTE  TUFAHIJA: Kraljica svih kolača!

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here